woensdag 13 augustus 2014

Recensie: Rachel Joyce - De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry

Over het boek:
Auteur: Rachel Joyce
Titel: De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry
ISBN: 978 90 234 7606 1
Uitgeverij: Cargo, 2012 
Kopen op bol.com

Waardering: ★★★ 

Wanneer Harold Fry op een doordeweekse ochtend zijn huis verlaat om een brief te posten, weet hij nog niet dat hij op het punt staat naar de andere kant van het land te lopen. Tijdens zijn pelgrimstocht vanuit het zuidelijkste puntje van Engeland naar Berwick-upon-Tweed, de noordelijkste stad van het land, ontmoet Harold Fry allerlei mensen die begaan zijn met het doel van zijn reis en die hun verhaal aan hem vertellen. Een enkeling neemt deel aan zijn voettocht. Zijn vrouw probeert er ondertussen achter te komen waarom Harold vertrok, en ze besluit hem uiteindelijk achterna te gaan. Ondanks de fysieke afstand tussen de twee komen ze steeds dichter tot elkaar.

Recensie:
Harold Fry is een bescheiden en voorspelbare man. Sinds enkele jaren is hij met pensioen, en hij leeft een eenvoudig en eentonig leven. Daar komt op een dag verandering in als hij een brief ontvangt van een vroegere collega en vriendin, Queenie Hennesy. In eerste instantie wil hij haar brief per post beantwoorden, maar zijn wandeling naar de brievenbus loopt uit op een ware pelgrimage naar de andere kant van het land. De tocht maakt veel herinneringen bij Harold los, en vergt veel van hem op fysiek en emotioneel gebied. Herinneringen die er voor zorgen dat hij zijn leven dat hij geleefd heeft moet overdenken, en het leven dat hij nog heeft met de vrouw die hij thuis heeft laten wachten. Maar terwijl de kilometers zich tussen hem en zijn vrouw verwijderen, weten ze steeds beter hun weg naar elkaar te vinden.

Harold Fry is een man die je als lezer van begin af aan haast wel direct in je hart moet sluiten. Een volwassen man, maar zo onzeker, alleen en wereldvreemd. Zijn kwetsbaarheid maakt hem innemend. In zijn naïviteit begint hij aan een onwaarschijnlijke reis. Hoewel hij eerst zelf niet zo goed weet waarom hij nou eigenlijk aan die tocht begonnen is, wordt hem dat gaandeweg steeds duidelijker door de mensen die hij onderweg tegenkomt.
 
"Hij begreep dat hij niet alleen wandelde om te boeten voor zijn fouten, maar dat het ook zijn missie was om de vreemdheid van anderen te aanvaarden. Voor hem als passant lag alles open, niet alleen het landschap. De mensen zouden zich vrij voelen om te praten, en hij was vrij om te luisteren. En om een stukje van hen mee te dragen op zijn tocht."

De innemendheid van Harold maakt je als lezer begaan met het verhaal. Vooral in de eerste helft van het boek vlieg je in rap tempo mee op zijn pelgrimstocht. De tweede helft verloor het verhaal iets van zijn snelheid en zo ook van zijn kracht. Het werd iets te lang gerekt voordat het op zijn einde liep. Desalniettemin een verhaal wat je als lezer aan het denken zet. De openheid, het vermogen van Harold om iedereen onbevooroordeeld tegemoet te treden. Een man die altijd een kleine leefwereld gehad heeft, maar een enorm ruim hart laat zien. Daar kunnen we alleen maar van leren. Een verhaal over verdriet, liefde en bovenal de kracht van hoop.

"En als het geen klein wonder is dat je een weg probeert te vinden terwijl je niet eens weet of je er komen kunt, wat is het dan wel?"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...